Reutilizarea este cheia unui sistem de sănătate sustenabil

Siguranţa, protecţia mediului şi valoarea adăugata produsului în Austria: textile chirurgicale reutilizabile.

  • Austria este ţara de referinţă şi lider mondial în domeniul textilelor chirurgicale refolosibile; 
  • Reutilizarea protejează mediul înconjurător şi limitează formarea deşeurilor;
  • Siguranţă maximă pentru pacienţi şi cele mai bune condiţii de muncă pentru medici;
  • Optimizarea resurselor are impact economic pozitiv prin ecologie;

Cu ocazia prezentării unui studiu independet despre impactul textilelor chirurgicale reutilizabile asupra mediului înconjurător în comparaţie cu textilele de unică folosinţă, Dr. Philipp a evidenţiat următorul punct: „Un sistem medical responsabil din punct de vedere ecologic şi durabil este de neconceput fără promovarea consecventă a sistemelor de reutilizare“. În anul 2013  Preşedintele spălătoriilor industriale Salesianer Miettex Dr. Philipp a prezentat un bilanţ ecologic denumit „Evaluarea ecologică a textilelor chirurgicale“  în cadrul conferinţei de presă care a avut loc la sediul Camerei de Comerţ Federale a Austriei: „Faptul că sistemele reutilizabile sunt mai eficiente din punct de vedere al sustenabilității şi nu au un impact la fel de mare asupra mediului înconjurător ca cele de unică folosinţă, este evident, acum însă avantajele ecologice sunt consolidate și științific.”

Sustenabilitatea pentru economia naţională

Studiul Institutului de Cercetare Industrială (IWI) cu titlul "Efectele economice naţionale ale spălătoriilor austriece în domeniul textilelor reutilizabile pentru blocul operator" obţine un efect de valoarea adăugată de 1:2 privind investiţiile în textilele chirurgicale. Valoarea fiecărui euro este dublată în favoarea economiei austriece.  

Reutilizarea este clar în favoarea mediului înconjurător

Potenţialul de efect de seră al dioxidului de carbon cunoscut şi sub denumirea de Carbon Footprint reprezintă un factor ecologic important. Agenţia de mediu Denkstatt compară efectul asupra mediului a textilelor chirurgicale refolosite cu cel al textilelor de unică folosinţă şi ajunge la următoarele concluzii:

Carbon Footprint - emisiile de CO2 provenite din prelucrarea articolelor textile reutilizabile este la jumătate faţă de cele rezultate din producerea articolelor de unică folosinţă.

Sistemul reutilizabil are un potenţial de eutrofizare semnificativ mai scăzut, în comparaţie cu potenţialul de 35% cauzat de sistemul de unică folosinţă.

© SALESIANER MIETTEX GmbH