SALESIANER își ia angajamentul să recicleze în ciuda mediului dificil
Reciclarea textilelor în Europa se confruntă cu provocări. Capacitățile de reciclare sunt insuficiente, iar și presiunile asupra costurilor sunt în creștere în actualul climatul economic. Cu toate acestea, compania SALESIANER rămâne fidelă misiunii sale și continuă să investească în viitorul economiei circulare.
Dr. Mathias Nell, MBA, Director pentru dezvoltare durabilă în cadrul grupului SALESIANER, a abordat trei întrebări-cheie privind reciclarea textilelor, într-un interviu acordat Wiener Wirtschaft și a explicat de ce această problemă este deosebit de importantă pentru companie.
1. De ce este compania SALESIANER interesată de acest subiect?
Cea mai mare parte a amprentei de carbon corporative a grupului SALESIANER este determinată de doi factori: energia reprezintă peste 50 %, iar textilele peste 25 %. Prin urmare, una dintre cele mai importante pârghii pentru decarbonizare este reprezentată de creșterea utilizării textilelor fabricate din fibre reciclate, deoarece acestea sunt mai puțin generatoare de emisii. În plus, reciclarea textilelor conservă resurse precum apa, în special în sectorul bumbacului.
2. Unde și ce tipuri de textile vechi apar în operațiunile dvs., care ar putea fi reciclate mai eficient? Tipuri și cantități aproximative?
Grupul SALESIANER generează anual peste 1.000 de tone de textile vechi. Acestea constă, în principal, în textile plate, cum ar fi prosoapele sau fețele de masă, precum și articole de îmbrăcăminte realizate din diverse compoziții de țesături.
3. Ce se întâmplă cu acestea acum? De ce este important să reciclăm textilele vechi mai bine decât înainte? Unde vedeți cele mai mari provocări?
În prezent, rata de reciclare a textilelor la nivelul întregului grup este de aproximativ 75 %. Transferul de materiale către producătorii de lavete de curățare joacă încă un rol important. Deși aceste lavete sunt reutilizate de mai multe ori, ele ajung în cele din urmă la reciclare termică la sfârșitul ciclului lor de viață. Acest lucru înseamnă că resurse valoroase nu mai sunt disponibile pentru ciclul textilelor. Acesta este motivul pentru care depunem eforturi susținute pentru a ne asigura că textilele noastre sunt reciclate în moduri care sunt mai bine aliniate la principiile economiei circulare și decarbonizării. Principalele provocări constă în logistica internă necesară pentru o astfel de reciclare (de exemplu, colectare, sortare, depozitare, transport), capacitățile limitate de reciclare din Europa și prețurile adesea mai ridicate ale textilelor care conțin materiale reciclate postconsum, care sunt dificil de stabilit în actualul mediu de piață dificil.
Citiți mai multe în numărul curent al Wiener Wirtschaft.
Descarcă PDF-ul Kleiderwende: Recyclen statt in den Müll (numai în limba germană)